Vil du opleve et ægte stykke Danmark, bør du booke flybilletter til Karup . Byen er hjem for Karup Flyvestation - Nordeuropas største flyvestation. Vil man opleve ægte jysk hygge og besøge en yndig lille by, kan man med rette besøge Karup og opleve Danmark væk fra de store turistbyer.
Der bor 2.255 mennesker i byområdet og 95.000 i den samlede kommunen. Karup ligger 24 km sydvest for Viborg og 24 km nordøst for Herning. Byen har eksisteret længe, og Karup Kirke menes at være blevet bygget før Reformationen. I 1906 var Karup nogle få huse og gårde, men blev senere en "rigtig" by med en station. Karup er også hjemsted for en kaserne og en helikopterplads.
Karup Kirke er bestemt et besøg værd. I nærheden af Karup Kirke ligger Helligkilden - en kilde, som man i middelalderen mente havde helende kræfter. Ellers kan man besøge Konebanen - en togbane der blev lavet i år 1900. Banen kørte mellem Herning og Viborg, og blev kaldt Konebanen, da alle mindre holdestationer på den tid blev bestyret af kvinder. I 1906 blev banen indviet, men i 1971 nedlagde DSB strækningen. Sporene er nu fjernet, men strækningen er lavet om til en naturrute, og det gamle stationshus er blevet lavet om til et bibliotek. Strækningen er derfor udtalt en gåtur værd. Fiskeentusiaster kan tage et besøg til Karup Å, som er Danmarks reneste å og fyldt med fisk. Det kræver dog et dagkort at fiske i åen. Har man en pilot i maven og lyst til luft yderligere luft under vingerne, kan man også besøge "Learn To Fly" - en civil flyveskole i Karup - og eventuelt få en prøvetur over Karup. Og har man lyst til golf, kan man besøge Hedens Golfklub, hvor man kan få sig et spil golf.
Karup har rigtig mange egnsretter, der går langt tilbage i byens historie. Hovedingrediensen i de fleste af disse opskrifter er kartofler. For eksempel er der kartoffelfrikadeller. Disse laves af kartoffelmos med lidt mel, blandet med ét æg per person. De steges med et æg på panden, i svinefedt, og serveres med salt og peber. Ellers kan man prøve pandekager af rå kartofler. Man rører en tallerken rå kartofler med kardemomme, salt, sukker, en kop smeltet smør, separerede æg og mel. Så hældes blandingen på panden og steges. Mange af opskrifterne på egnsretterne kan findes på karup-by.dk. Opskrifterne er genskrevet i 1900-tallet, men er meget ældre.
Karup er kold om vinteren, men dejlig varm om sommeren. Flyvninger til Karup bør bestilles om sommeren, for hvis man booker flybilletter til Karup om vinteren, kan man få sig lidt af en overraskelse - der kan nemlig blive rigtig koldt. De to koldeste måneder, januar og februar, er der 0 grader varmt i gennemsnit. Til gengæld er der godt om sommeren, specielt i juli-august, hvor der kan blive helt op til 20 grader varmt. Så derfor bør turister foretage deres flyvninger til Karup i sommeren.
Da Karup er en meget lille by, kan man i teorien bare gå til sine destinationer. Så får man også set den charmerende lille by. Har man mulighed for det er cykling også en god måde. Ellers er billeje en god måde at komme rundt i Karup på. Man kan leje en bil i lufthavnen - der er fire forskellige firmaer. Vil man til de nærliggende byer, Viborg og Holstebro, kan man tage en teletaxa fra lufthavnen. Teletaxaen kører også mellem Karup by og Karup lufthavn, og er en nem måde at komme til og fra lufthavnen.
Om os
Support og vigtige oplysninger